Avisos
Actualment sense incidencies

martes, 24 de marzo de 2020

Batalla de Guadalete

 
Per què amb tants fets històrics que van passar en la nostra Vila d´Altea, no s´anomena cap en el text de l´Ambaixada, i sí el de la Batalla de Guadalete? 

Primer que res, el text va ser elegit en un concurs, on clar està, cada autor és lliure de plasmar el que vol, i el jurat va ser qui va decidir, entre les tres presentades, que aquest que representem seria el text de les nostres ambaixades mora i cristiana.


Sí que hi ha que reconèixer que són una lloança a la nostra Vila des de l´inici, amb els dos monòlegs dels ambaixadors. Monòlegs que trauen de cada personatge el pensament, idil·li i raons de perquè es fa l´ambaixada.


L´ambaixador/a és el representant de cada Rei davant la Cort contrària, que intenta d´una manera pacifista i amb una “guerra” dialèctica arribar a aconseguir les terres.


Aquesta batalla, és l´inici de la conquesta dels àrabs a la Península Ibèrica, i això és el punt de inflexió de perquè es fan les festes, i que representen. La victòria de la lluna sobre la creu, i de la creu sobre la lluna. Gestes èpiques per voler tenir, amb l´esforç dels soldats que deixaven la vida en el camí, en ma d´un assoles la fama i el que és intrínsec en la Humanitat, la cobdícia!

Però, perquè s´anomena Guadalete, a Don Rodrigo, a Musa?


Va ocórrer en juliol de l´any 711, el Rei  Rodrigo, va ser derrotat per Tariq Ibn Ziyad, del Califat Omeia, essent el final de l´Estat Visigot. Tariq vaig les ordres de Musa Ibn Nusair, governador del nord d´Àfrica, vassall de Don Rodrigo, però amb fidelitat al rei WItiza, creuen l´estret de Gibraltar per invadir la península Ibèrica. Recolzat per soldats Berebers, prenen Carteia i Algecires. Aquesta batalla va ser l´inici de la conquesta musulmana de la Península Ibèrica. 


I què té que vorer, Altea, amb tota aquesta història? Doncs la veritat, que no res; sols que l´autor de l´ambaixada necessitava un fet amb base històrica per plantejar-la. Un dato important es que en tot moment es parla en passat “En aquell Guadalete llunyà contra un tal, Don Rodrigo. Vàreu embrutar tota la Península fins al Pirineu nevat. Però des d´aquelles muntanyes, Jaume I, cavaller esforçat vos va fer amb les armes, perdre el camí avançat”, és a dir, solament ho anomena per a donar sentit al perquè de la batalla dialèctica. 


En la reconquesta de Jaume I el Conqueridor i ell Llibres dels Fets, crònica d´aquest fet, ja comença a nombrar-se la nostra Vila, en el repartiment de castells.


Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

EMISSIÓ EN DIRECTE