Avisos
Actualment sense incidencies

jueves, 21 de septiembre de 2017

Pregó 2017

2017 SOCIETAT FILHARMONICA ALTEANENSE I RECREATIVA ALTEA LA VELLA

Bona nit, excel·lentíssim senyor Alcalde, Regidor de Festes, Federació de Moros i Cristians Sant Blai, reina i cort d ́honor. Musics, Alteans i Alteanes, Festers, amics i visitants de tot arreu sigau benvingut a les nostres festers majors.
La Federació de Moros i Cristians, ens va citar a Juan Tomás i a mi, per a concedir-nos el privilegi d ́estar aquesta nit davant vosaltres i fer-vos el pregó d ́enguany; i com a Presidents de les dues Entitats Musicals del poble va ser una enorme i grata sorpresa tenint en compte els il·lustres antecessors que han passat per ací abans i que han deixat el llistó ben alt. Al menys ho intentarem.
El Riu Algar, eixe camí de vida i història, separa a les dos societats de música que representen al poble alteà: la Societat Recreativa Musical d ́Altea la Vella i la Societat Filharmònica Alteanense, però l’essència i esperit que els unix és el mateix, l ́amor per la Música i la Festa, en els quals estem les dues Entitats sempre ben presents. Les dos tenim com a objectiu amb el nostre poble i la seva gent. Ací desapareixen les barreres i es transformen en notes musical per a fer gaudir de la música al poble alteà en el seu conjunt.
Bellaguarda, la Foia, Cap Negret, Benimussa, Sogai, Cap Blanc; tots són parts d ́un mateix Terme, i en el Camí Fondo, així com les nostres Bandes es transformen en via de comunicació principal: amb un sol llenguatge, eixe còdec universal que és el de la Música. A més de músics, també som festers, ja siga de les festes de barri com de les patronals; i totes van lligades per la Música, sense ella no tindrien sentit de ser. Des del primer desfile, allà per 1978, en el qual vaig poder participar com a músic, la Festa ha evolucionat; alguns aspectes han anat canviant, però d ́altres

page1image18208
s ́han mantes. Un dels millors actes que s ́ha introduït és el concert conjunt de Música Festera on participen les dues Societats Musicals.
Què millor inici pot tindre una Festa que veure a les seues bandes tocar a l’uníson? Per experiència pròpia, vos assegure, que no hi ha sentiment més bonic. Amb això estic segur que el meu company i músic, Juan Tomás, està ben d ́acord amb mi. Ara li passaré la paraula a ell que de segur opina com jo. Gràcies i bona nit.
Juan Tomás Laviós Berenguer – President Societat Filharmònica Alteanense.
Moltes gràcies, Joan. Bona nit. Alcalde d ́Altea i autoritats, Càrrecs Festers, Festers i Festeres. En primer lloc agrair de tot cor l ́encàrrec que vaig rebre fa uns mesos per ma del President de la Federació de Moros i Cristians Sant Blai; de posar lletra a aquest primer acte de Festes. En nom de la Societat Filharmònica Alteanense agraïm aquest gest que demostra l ́afecte que amb les dues institucions es professen.
Moltes gràcies, Vicent. A tu i a la teva Junta Directiva per la confiança depositada amb nosaltres.
Bé, parlem de música, millor; parlem de Cultura.
La Unesco defineix la Cultura com el conjunt de tres distintius espirituals i materials, intel·lectuals i afectius, que caracteritzen una societat o un grup social. Açò engloba a més de les Arts i les Lletres: les maneres de viure, els drets fonamentals a l’ésser humà, els sistemes de valors, les tradicions i les creences. Aquesta definició és com un vestit fet a mesura, per al que viurem en el nostre poble a partir d ́avui i al llarg del pròxim sis dies. Tradicions, recreacions històriques, respecte, amistat, bon menjar, i com no; Música, molta música per els racons d ́aquest meravellós poble. La Cultura és un Dret i un Deure, no solament és cosa de governants o d’administracions públiques. En la protecció de la Cultura s ́han de sumar esforços de tota la Societat i dedicar la màxima energia possible, de cadascú de nosaltres per a garantir la supervivència de les nostres senyals d ́identitat, de les nostres tradicions, i com no, de les nostres Festes. Festes d ́un poble, que enguany s ́ha dedicat en cos i ànima a la celebració del seu 400 aniversari de la signatura de la seva Carta Pobla i que encara seguirem celebrant fins que acabe l ́any.
Parlant de tradicions. Una de les nostres grans tradicions festeres, la Festa del Santíssim Crist de Sagrari, per la meva part, tinc un entranyable record de l ́any 2013, on un grup de vint persones , que al cap i a la fi es convertiren en un veritable grup d ́amics, aquesta comissió capitanejada per els seus clavaris, Javi Serrat i Paqui Ripoll, Paqui Zaragozí, perdó; van donar un pas endavant, per portar endavant aquesta tradició festera. Aquest any, 2017, hem trobat a falta la comissió de festes i clavaris, des d ́ací vull demanar als veïns d ́Altea per a recuperar per al 2018 aquesta part tan emblemàtica de la nostra Festa.
Bé, tornem a la Música. La SFA des de l ́any 1983, la vespra de festes realitza el ja tradicional Concert de Música Festera; on els últims anys, com bé a comentat Joan, ha compartir escenari amb la seva Entitat germana, la SRM Altea la Vella, un acte que habitualment està regat per un riu d ́emocions i és a més el tro d ́eixida d ́aquestes festes.
Als músics, a la família de la Filharmònica vull agrair el vostre coratge esforç, any rere any, en tots els reptes que ens proposem; per cert, recordeu que el diumenge tenim la processó, cuideu la salut fins el diumenge, més que res per la salut del nostre Mestre.
page2image30192
En pesar en Festa i Filharmònica, em venen al cap dos noms propis. D ́una banda, el President de l ́antiga Associació de Moros i Cristians Sant Blai que també va ser President de la Filharmònica, En Nicolás Borja Pérez; que per cert, ens acompanya ací al balcó. A l ́any 2008, en aquesta mateixa balconada ens deia: “Ser fester és coses que es pota en la sang, no es pot dissimular, així que quan escoltes una marxa mora o cristiana, les cames et tremolen i es obligat xafar al compàs de la música. Quan desfiles, això és el súmmum”; sabies i emotives paraules que cada divendres de festes prenen el seu màxim significat.
Un altre nom, relacionat amb la Filharmònica i les festes; ell és considerat per molt com la persona més bondadosa d ́aquest mon, parlem del Mestre Jaume Francesc Ripoll; per als de casa, el Mestre Jimmy, un manifasser que amb mà ferma ha omplit l ́arxiu musical fester, d ́obres mestres que s ́interpreten a tot arreu de la nostra geografia en les festes de moros i cristians. Mestre, la Filharmònica, el món de la Festa, sempre tindrà un deute amb tu per fer-nos sentir un món d ́emocions indescriptibles quan s ́interpreten les teues composicions.
La Festa ha de viure el present, somniar amb el futur, però també fer una ullada al passat. Recordarem a persones volgudes, que avui, malauradament, no estan entre nosaltres. Però que sempre portem al nostre cor. Persones que en el seu moment, de forma desinteressada, van dedicar el seu temps i esforços perquè avui gaudim d ́aquesta memorable tradició. Amb el vostre permís recordaré a una persona estimada per tots, i que al costat d ́un grapat de bons amics van fundar la primera Filà Cristiana, Els Cebers; persona amb la qual vaig compartir un fum de converses molt enriquidores sobre la Festa, les tradicions i altres secrets que ací no es poden explicar, sí, parle d ́ell: Miquel Zaragoza (Miquel el Cartero). Benvolgut Miquel, allà on estigues, que sàpigues que els teus Cebers i la teua família et portem al nostre cor.
Per finalitzar, no puc oblidar-me de les persones que amb el seu esforç gestionen les Societats Musicals, Juntes Directives. Persones que normalment treballen a l ́ombra, però que són peça fonamental en el desenvolupament d ́aquestes Entitats.
Joan, President de la Recreativa i molts del músics que ens acompanyen en aquesta Plaça, estaran d ́acord amb mi, amb les hores i esforços que suposa aquesta responsabilitat. Deixant obligacions, treballs, família; des d ́ací una forta abraçada a tots aquells que feu avançar cap endavant les Societats Musicals i en especial a la meva Junta Directiva, per la seva permanent i desinteressada ajuda, sou com una segona família.
I parlant de família, em permetreu que faça un afectuós agraïment als meus pares i a la meva sogra per la seva ajuda i dedicació; sense ells seria impossible portar tots els projectes endavant. I com no, a la meva companya de viatge en la vida, que fa deu mesos en feia el millor regal del món, el nostre Josep. Gràcies, Tere, per el teu suport i per la teua paciència.
Per últim, Festers i Festers, ha aplegat el moment. Gaudiu d ́unes Festes entranyables amb pau i harmonia. Músics, ompliu els càrrecs del que millor sabeu fer, de Música, molta música! Ja sabeu, on va la música es troba la Festa.
Joan, m ́ajudes a rematar la faena?
Tots dos: Avant la Festa i visca la Festa!

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

EMISSIÓ EN DIRECTE