Avisos
Actualment sense incidencies

domingo, 12 de octubre de 2008

Pregó 2008

2008 JOSÉ SERRAT POBLET 

Sr. Alcalde, Sr. President de l ́UNDEF, Sr. President de l ́Associació, Clavaris i Clavaris d ́Honor del Crist, càrrecs festers, Regina major i infantil, Cort d ́Honor, Sra. Regidora de festes. Regidors i Regidores, Festers i Alteans. A tots, molt bona nit.

Vull agrair a la Junta de l ́Associació de Moros i Cristians Sant Blai i al seu benvolgut President Jordi per haver-me designat pregoner per a les festes d’aquest any, per a mi, és un honor que pense immerescut i que recau en un humil i insignificant fester, que ha estat i està al servei de la festa, formant aquesta part important de la meva vida, espere no defraudar-vos en aquest pregó i estar a l’altura que vos mereixeu.

Aquest pregó el dedique a la meva família per haver-me suportat al llarg dels anys que he tingut responsabilitat festera, als meus amics, a tots els meus col·laboradors durant els anys de presidència i de manera especial a un gran fester que gràcies a Déu o Alà perquè és moro, i per motiu de tots conegut espere que gaudeix-ca d’aquestes festes i moltes més, com podeu imaginar-vos no és altres que Pepe “El picarraco”, a la meva filà de naixement Cristians d ́Altaia; a la meva filà d’adopció el Moros Malvins i a tots vosaltres festers que sou els que doneu suport, sentit i vida a la festa.

Com vegeu no eixim a res, però he volgut que tingueu cadascú de vosaltres una
lletra del pregó i així entre uns quants formeu paraules i entre tots formeu aquest pregó,

d’aquesta manera és la festa. Uns festers formen les filaes i les filaes formen l ́Associació, que som tots els festers de Moros i Cristians.

Per a qualsevol fester, les festes del seu poble són les millors, per això, la festa de Moros i Cristians estan en tots els actes iguals, tenen unes característiques que es diferencien unes d’altres i ahi està la grandesa dels Moros i Cristians.

Per lo anteriorment dit, no vaig a explicar-vos la festa del nostre poble, però sí, que tenim que intentar entre tos solucionar la problemàtica de les nostres festes patronal i reflexionar sobre elles sempre baix la meva modesta perspectiva, que puc estar encertat o errat.

1- Devem creure més en les nostres entitats festeres: UNDEF, Associació, filaes i comissió de festes, perquè recolzant i creient en elles tindrem dels demés més respecte, consideració i reconeixement, perquè si no creiem nosaltres, qui va a creure?

2- Les festes patronals d’Altea estan formades per dos institucions festeres que cada vegada estan i deuen estar més unides, encara que sempre hi ha algú o uns pocs que intenten lo contrari, i la unió fa la força.

3- L ́Associació de Moros i Cristians com institució més jove de les nostres festes patronals cada vegada està més reconeguda per les institucions, ara falta que els que componen aquesta entitat, els festers, en primer lloc, ens donem conter que aportem aproximadament el 67 % del pressupost de les Festes Patronals, una volta conscienciats devem de saber transmetre a la resta de la població.

4- Devem de equilibrar la carga financera de la festa, i en això no vull dir que es rebaixen o pugen les ajudes d’uns o d’altres sinó que es divideix-ca, ja que hi ha festes que li costa sufragar la festa dos o tres vegades. Hi ha que estudiar una formula per a que siga lo més extensible i justa possible.

Després d’aquestos punts, vos dic que la festa no sols és menjar i beure, com alguns diuen. És clar que fa falta per aguantar aquestos durs dies, però la festa és molt més, és història, tradició, cultura i sobre tot, germandat.

La festa i els seus responsables, presidents i juntes directives de les filaes i de l ́Associació es deuen barrejar amb el futur més proper que són els joves i la experiència dels majors, perquè uns i altres són necessaris per a que la festa es mantinga dinàmica i en constant evolució sense ressentir-se ella mateixa.

Per acabar demanar-vos que obriu les nostres cases i deixem que la festa entre en cadascuna de elles i que el nostre poble s ́embriague del sentiment de la festa, perquè la festa són sentiments i convivència, sigueu humils, però sense que vos matxuquen, escolteu i que vos escolten, respecteu i vos respectaran, obrim els nostres ànimes i que els nostres cors no hi haguen odis ni rancors, enveges, venjança i que així siga per a tots els dies de les nostres vides.

Vos desitge de tot cor unes bones festes patronals en honor al Crist de Sagrari i Sant Blai.
I com deia el benvolgut Pepe Viudes: Avant la festa i visca la festa!. 

EMISSIÓ EN DIRECTE