Avisos
Actualment sense incidencies

domingo, 4 de octubre de 2015

Sant Blai

Sant Blai – Patró de la Vila d'Altea

Sant Blai o Blasi (de Blasius Βλάσιος, armeni: Սուրբ Բարսեղ) va ser un metge i bisbe de Sebaste (antiga capital de la Petita Armènia i actual Sivas, Turquia), considerat sant per diverses confessions del cristianisme.
Va fer vida eremítica en una cova del Mont Argeus, que va convertir en la seva Seu Bisbal.
Va ser torturat i executat en l ́època de l ́Emparador Romà Licino, durant les persecucions de principis del segle IV.
La seva festivitat es celebra el 3 de febrer.
Les primeres festes celebrades en el seu honor, es coneixen
Hagiografia
Segons les actes del seu martiri (316 pel governador Agrícola de Capadòcia, durant el regnat de Licini I), va ser colpejat amb un bastó, torturat amb instruments de cardar la llana i finalment decapitat.




La seua santedat es va manifestar en nombrosos miracles: es diu que va salvar la vida d'un nen que s'havia escanyat amb una espina de peix i que la seua mare ja li va portar mort mentre conduïen Blai a la presó; per això és considerat l'advocat del mal de coll.
En una altra ocasió, Sant Blai digué a
un llop que deixés un porc que estava
atacant. El llop li va fer cas i l'amo del porc,
en agraïment va donar menjar a Sant Blai, que estava reclòs sense poder menjar.
El seu culte es va estendre per Europa als segles XI i XII, essent un dels Catorze Sants Auxiliadors. Sant Blai és el patró dels treballadors de la llana en general, i en particular dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.


RELICARI


El cos del bisbe va ser soterrat a la catedral de Sebaste.
En 732, durant els conflictes iconoclastes, part de les seues restes van ser embarcades per portar-les a Roma, però una tempesta detingué el vaixell a Maratea (Basilicata), on van quedar-se les relíquies (l'anomenat Sacro torace) a la Basílica de San Biagio, al Monte San Biagio de Maratea.
La tradició assenyala altres llocs que conserven relíquies del sant: a Carosino (Taranto) hi ha una part de la llengua; a Caramagna Piemonte (Cuneo) part del crani; a Penne (Abruços), el crani.
A Dubrovnik, la tradició dàlmata diu que hi ha el crani del sant en un ric


A Altea, també hi tenim una relíquia del sant, exposat en un relicari d'argent, regalat per la Associació de Moros i Cristians Sant Blai a la Parròquia, i que s exposa en la Missa del Mig Any, així com en la Missa que es fa en el seu honor el quart dilluns de setembre amb motiu de les Festes de Moros i Cristians.
Iconografia
Se'l representa amb un porc, ciris entrecreuats (la seua festa és just l'endemà de la Candelera), banya, mitra o pinta de cardar.


GOJOS DE SANT BLAI


Encara que no són tan coneguts pels alteans, ja que la festa en el seu honor, fins que no apareix l ́Associació de Moros i Cristians no pren la importància, que com a Patró d'Altea, devia haver-hi tingut; estan recollits en aquesta imatge adjunta.
Es té coneixement que per un petit taulell de ceràmica que hi ha la Catedral de València, la possibilitat que hagueren estat escrits sobre el S. XII.

TRADICIONS


Sant Blai és invocat per al mal de gola o de coll (un refrany popular diu "Sant Blai gloriós, lleva'm la tos", amb variants) i en aquest dia és costum la benedicció d'aliments (pans, pastissos, pomes, cristines, cócs i blaiets, etc.), destinats a guarir persones i animals.
Com a la Candelera, és una festivitat que es fa servir per a augurar el temps que farà la resta de l'hivern: "Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut" o el refrany castellà "Por San Blas, la cigueña verás, i si no la vieres, año de nieves".
• És tradició donar pastes beneïdes, ja que tenen el miracle de curar el mal de gola.
Associació Amics de Sant Blai
Aquesta agrupació sorgeix dels mateixos Festers alteans, que s'encarreguen del cuidado, muntatge i manteniment de les andes de processó, lluminària i la mateixa Imatge.
Actualment la formen:


MARXA PROCESSÓ SANT BLAI

Jaume Francesc Ripoll i
Martins, alteà, membre de la Filà
Cristians d ́Altaia, Mestre-Director
de la Banda de la Societat
Filharmònica Alteanense; prolífic
compositor que té entre el seu
ampli abast de peces dedicades a
Festers Alteans, dedica en 2004
una marxa de processó en honor
del nostre Sant Patró, estrenada
en Palau Altea en el Concert de
Música Festera i que des d ́aqueix
mateix any consta com a peça obligada en la processó del diumenge de festes.



GRUP D ́AMICS DE SANT BLAI


Com tot el que sol durar en el temps i en la història, aquest grup es forma d ́una manera desinteressada i amb l ́únic objectiu de vetllar per tot el que correspon a la Imatge Sacra de Sant Blai, el seu manteniment, l ́arrengament de les seues andes, organització de la Romeria i de la Processó, i un llarg etcètera d ́activitats totes relacionades amb el Sant Patró de la Vila d ́Altea.
Està format per un conjunt de festers i antics festers de l ́Associació que d ́una manera altruista, participen en aquest fet: Pepe Zaragoza; Ximo Mulet i Pepe Serrat (Malvins); Marcos
Martínez, Vicent Llinares (Tuareg); Vicent Lloret, Diego Pérez i Victòria Ortuño (Maseros); Ximo Sáiz (Conqueridors); Rosa Guillén (Carteia); Jordi Picó (Cora d ́Algar) i Toni Pérez (Cristians d ́Altaia).
Entre altres coses, s ́han preocupat de fer les noves andes de processó, adquirir les llumnaries, així com fer els faldons de les andes i les coixineres. A l ́any 2015 s ́estrenen els emblemes de l ́Associació i Sant Blai en les andes festes amb fusta.
Sant Blai a Altea.
Les primeres anotacions sobre el nom del Bisbe de Sebaste a la Vila d ́Altea, apareixen al segle XVII en el
llibre de Batejos de la Parròquia
alteana com a Blas del Consuelo.
Consuelo – Consol, era el nom col·locat als nadons expòsits de la Vila i per això no ha estat un nom massa usat per el alteans per a col·locar els seus fills.
Ens trobem en el llibre titulat “L ́esglèsia de la Mare de Déu del Consol” aquestes anotacion

“Sabem que Sant Blas
Gloriós és Patró de la Vila
almenys des de principis del
segle XIX. No obstant açò, per
la qual cosa hem vist esrit dels
antecedents del Temple
Parroquial, no hi havia una
imatge del Sant Bisbe en el Temple Alteá. L'any anterior, 1914, se li construeix un altar a ell destinat. Així refereix el Capellà Cremades en el seu manuscrit de donació d'una imatge del Sant: 
Patró d'aquesta religiosa Vila és el gloriós màrtir Sant Blas, i la família de Don Pedro Juan Barber Sellés que resideix a Canàries, per conducte del seu simpàtica filla Donya Ángela Barber Jorro que accidentalment es troba llarga temporada en aquesta, va oferir i va adquirir una preciosa Imatge del Sant Bisbe de Sebaste que mesura dos metres d'altura, i es obra de l'escultor Don José Romero Tena (València)”




“En 1940, sent alcalde Don Pedro Juan Zaragozí Santamaría, i amb la col·laboració del Delegat de Proveïment Don Agustín Miñana Martínez, es va acordar incrementar el preu de les saques de farina en cinc pessetes (cinc cèntims el quilo) i amb aquests ingressos es van encarregar les imatges del Santíssim Crist del Sagrario, Verge del Consol, Sant Blas i Sant Francisco d'Assís (aquesta última per a l'Església de Sant Francisco), que havien sigut destruïdes en la Guerra Civil. L'escultor va ser José Rabasa Pérez, de València”.
Detall dels conters d ́una Missa Cantada en Honor a Sant Blai en 1926, que com és veu en els anotacions, estava a càrrec de l ́Ajuntament, és dir, del Poble de la Vila d ́Altea, en Honor al seu Sant Patró.





EMISSIÓ EN DIRECTE